Wit staat mij niet! Misverstand of waarheid?

Ivoor wit is de trending kleur in de bruidsmode. Past dit bij jou? En wat als je wit helemaal niet mooi vind?

Veel vrouwen denken dat een witte bruidsjurk niet bij ze past. Is dat zo? En over welke kleur wit hebben we het dan? En als je geen wit wilt, waar kies je dan voor?

Wit, witter, witst

In 1982 zong Henk Weingaard over een “sneeuwwitte bruidsjurk”. Toen waren de bruidsjurken ook echt nog sneeuwwit. Oorspronkelijk was wit ook bedoeld om te laten zien dat je als maagd het huwelijk in ging. Die tijden zijn gelukkig voorbij!

Nu zie je in de winkels eigenlijk vooral ivoorwit. Deze kleur wit is veel zachter dan spierwit. Als je het verschil wilt zien, moet je maar eens een blaadje printerpapier naast een bruidsjurk houden en dan zul je zien dat de jurk een wat crèmige kleur heeft ten opzichte van het papier. Op de huid maakt dat een groot verschil. Waar echt wit op de huid soms heel hard kan overkomen, doet ivoor dat niet. Waar echt wit een rozige huid bijna rood doet lijken, doet ivoor dat helemaal niet. Ivoor is zacht van kleur en matcht met elke huidkleur. Het contrast met een donkere huid is met ivoorkleur bijna net zo groot als met spierwit. Echter, ivoor is zachter en daarmee krijgt de huid een veel warmere uitstraling.

gladde ivoorwitte jurk van Randi Fenoli. De jurk heeft een diepe V-hals en een fijn glitter "ceintuurtje". De kanten kapmouwtjes zijn prachtig en licht poffend.
Ivoorwitte jurk van Randy Fenoli

Andere kleur?

Mokka, blush, nude, rood of zwart. Tegenwoordig zien we eigenlijk weinig kleur in de bruidsmode. Veel bruidsmodemerken hebben één jurk in het zwart, maar dan houdt het ook snel op. Wil je echt een rode jurk of misschien een groene of blauwe, dan kom je al snel bij de avondjurken.

In de ivoorkleur zien we wel dat er gespeeld wordt met warme tinten die de jurk net wat meer kleur geven. Zo wordt er vaak een beige of mokka kleur voering in de jurk gebruikt, die dan lichtjes door het kant komt of door het tule van de bovenlaag. Door zo’n donkere onderlaag krijgt het ivoorkleurige kant dan er dan vaak overheen gaat, extra nadruk. Het is vaak best een spannende combi, zo’n mokka kleur jurk met ivoor kant. Kijk maar eens naar de foto hier onder.

Een geheel kanten jurk van fijne kant met subtiele pailletten. De jurk heeft een mooie V-hals waarin het kant een geschulpt effect geeft. Datzelfde effect zien we in de spannende split in het midden van de rok aan de voorzijde. De kleine kapmouwtjes gaan net over de schouder. De jurk van ivoorwite kant is gevoerd met een mokka kleur, waardoor het kant heel mooi tot zijn recht komt.
Een mokkakleurige onderlaag in deze jurk van Libelle

We zien ook hele zachte roze tinten in de bruidsmode. Deze worden vaak blush genoemd. Blush staat prachtig bij een gebruinde of donker getinte huid, maar kan ook juist bij een bleke huid met rood haar heel goed kleuren. Je moet het gewoon eens even proberen. Wil je geen wit, maar toch bridal, dan is blush een hele goede keuze.

Een prachtige kleur blush in deze droomjurk van Le Papillon

Nude? Naakt?

Ja, je zou het niet zeggen, maar de kleur nude (Engels voor naakt) zien we heel veel in de bruidsmode. Er wordt veel met huidkleurige tule gewerkt. Daarmee lijkt het alsof er veel spannende stukjes in een bruidsjurk zitten en je zo op de blote huid kijkt. Meestal zit daar dan huidkleurige tule in verwerkt. Dat zorgt ervoor dat kwetsbare kant beschermd is, dat het kant van de jurk mooi op zijn plaats blijft zitten en dat de bruid zich zeker voelt. Het tule kan verwerkt zijn tussen de cups. Dan is er een spannend diep decolleté zichtbaar, maar zit er net een klein beetje huidkleurig tule tussen. De cups blijven dan mooi op hun plaats en de bruid voelt zich veel minder naakt dan het er uit ziet!

Ook zien we vaak in het rugpand tule verwerkt. Dan zie je kant en knoopjes en lijkt het alsof dat op de blote huid zit. Dan kan natuurlijk niet en dan is er vaak huidkleurige tule gebruikt. De mooie zachte kwaliteit tule rekt ook nog een beetje mee, waardoor het meebeweegt met de bewegingen van de bruid. De tule is zo dun dat de kleur zich lijkt aan te passen aan de huidkleur en dat is nou net de bedoeling! Daardoor ziet het eruit alsof je direct de huid ziet. Alleen van heel dichtbij zie je dat er een flinterdun laagje stof tussen zit.

Nude kleurige tule onder het kant in de top van deze jurk van Hervé Paris

Help, wat moet ik kiezen?

Zoveel bruiden, zoveel keuzes. Maar, maak je niet druk. Ivoorwit staat bij iedereen en elk huidtype. Het is gewoon een kwestie van smaak wat jij gaat kiezen. Vind je wit gewoon niet mooi, kies dan voor één van de andere varianten. Vooral de mokka en blush zijn hele, vaak verrassende, alternatieven. Ook champagne (een blushvariant die iets meer richting perzikkleur gaat) is vaak erg mooi en in veel bruidswinkels te krijgen.

Je kunt ook met leuke accessoires een kleurtje geven aan je outfit. Dat kan een gekleurde ceintuur zijn zoals hieronder bij de jumpsuit van Cymbeline, maar ook kleur in je bruidsboeket. Of een leuke gekleurde oorbel, bloemen in je haar of gekleurde schoenen. Je bent echt niet verplicht om alles in dezelfde kleur te kiezen. Je weet het, een Pippi-bruid bepaalt helemaal zelf wat ze wil!!!

Jumpsuit van Cymbeline met wijde 7/8 pijpen en boothals met kleine split. De jumpsuit in ivoor heeft zakken in de zijnaad en is voorzien van een brede roze wikkelceiintuur.
Een opvallende roze ceintuur op deze jumpsuit van Cymbeline

Lees ook andere blogs

Pippi Bruidsmodeshow 2024!

1-9-2024 met Trouwjurk-Winactie, Meet&Greet met Spaanse designer en verrassing met bekende Limburse op catwalk!