Of ik vrouwen kan lezen?

Kan ik bij het zien van een vrouw inschatten welke trouwjurk bij haar gaat passen?

Vaak wel. Niet altijd. Soms ontstaat bij mij het beeld gedurende de afspraak en krijg ik steeds helderder voor ogen hoe de perfecte jurk of het perfecte pak er voor deze vrouw uit moet zien. Soms is het echt een gezamenlijke zoektocht. Dan proberen we verschillende stijlen en kijken hoe de bruid zich daarbij voelt. Langzaam elimineren we dan stijlen en daarna jurken/pakken tot we er één overhouden. En ook die gezamenlijke zoektocht vind ik ontzettend leuk. De voldoening is gewoon groot als de bruid helemaal blij is met haar outfit. Als deze perfect past bij haar, al haar mooie kanten goed benadrukt en als de bruid zich helemaal zelfverzekerd en zichzelf voelt. Dan is mijn missie geslaagd!

foto echte Pippi-bruid Eva-Maria in strakke eenvoudige lange bruidsjurk met kleine sleep. Daarover draagt ze een kanten bikerjasje met goudkleurige ritsen. Jurk en jasje in ivoorwit.
Eva-Maria koos haar jurk in coronatijd. Ze vertelde me aan de telefoon wat ze ongeveer zocht en ik ging met een rek vol jurken en jasjes naar haar huis. Haar verhaal was zo duidelijk en ik kon al bijna aan haar stem horen welk type jurk ze zocht. De dag erna hebben we het jasje erbij gekozen. Haar outfit was hiermee heel eigen en vooral helemaal passend bij haar persoonlijkheid

Als ik een nieuwe klant krijg, heb ik haar vaak al eens gezien in de winkel en er even kort mee gesproken. Heb ik de klant nog nooit gezien, dan stuur ik haar een intakeformulier met wat vragen over de dagelijkse kledingstijl, haar gewenste uitstraling voor de bruiloft etc. Dan heb ik een beetje een beeld en kan ik de afspraak beter voorbereiden.

Beeld bij binnenkomst

Als de vrouw dan binnenkomt, haar jas uitdoet en gaat zitten, krijg ik vaak al een beeld van het “type bruid” die zij is. Dit kan ik meestal nog niet onder woorden brengen, maar het heeft te maken met : kledingstijl, zelfverzekerdheid, haar, manier van kennismaken, manier van bewegen en stemgeluid.

Soms, en echt niet altijd, zie ik de vrouw dan al in een trouwjurk voor me. Dat beeld hou ik altijd nog even voor mezelf, want ik weet het immers nog lang niet zeker! Na de eerste kennismaking met een kopje koffie of thee, waarbij ik de meegebrachte gasten van mijn klant ook een beetje leer kennen, gaan we in gesprek over de gewenste outfit van de bruid. Soms heeft ze daar een duidelijk beeld van, maar vaak is dat beeld nog helemaal niet zo scherp. Er zijn ook vrouwen die gewoon geen enkel idee hebben. Ze dragen (bijna) nooit jurken en kunnen zich al helemaal niets voorstellen bij een trouwjurk. Vaak zijn vrouwen ook nog onzeker over hun lichaam. De zoektocht kan beginnen! ?

Echte Pippi-bruid Steffi met haar echtgenoot. Steffi draagt een ivoorkleurige strakke lange bruidsjurk met aangeknipte en openvallende vlindermouwen. De mouwen en hoge halslijn zijn afgewerkt met een klein parel-randje
Steffi wilde een eenvoudige, maar stijlvolle jurk. Op haar ranke lichaam zag ik deze jurk al voor me. Zij zag het ook. Dit was goed!

Beeld dat ontstaat

Vaak ontstaat het beeld bij mij ook pas gedurende de afspraak. De bruid vertelt wat ze in gedachten heeft, of we proberen dat samen te ontrafelen. Ik laat dan wat jurken zien en merk aan de reacties van de bruid of ik in de goede richting zit. Als ik een beetje idee krijg van de voorkeuren van de bruid, gaan we passen. Inmiddels weet ik, dat het handig is om met tegenstellingen te werken. Bijvoorbeeld een strakke jurk en dan juist een wijde. Of een hele eenvoudige jumpsuit en dan een hele bewerkte jurk. Door de tegenstellingen kan de bruid gemakkelijker het verschil zien en gemakkelijker elimineren, oftewel wegstrepen. Zo houden we een vaak een paar jurken over die ze mooi vindt. Soms voelt een bruid heel duidelijk welke jurk haar favoriet is en dat dit haar trouwjurk moet worden. Echter, heel vaak zijn er twee of drie jurken die favoriet zijn en weet zij niet welke ze moet kiezen. Bij mij is het dan wel vaak al duidelijk. Maar, het is natuurlijk niet mijn bruiloft! De bruid moet zelf kiezen en zelf overtuigd zijn van haar keuze.

Wat soms helpt, is om samen een beeld te creëren van de bruiloft. Waar trouw je? Hoe ziet de locatie er uit? Waar ziet je partner je voor het eerst? Wat verwacht hij/zij en wat zou hij/zij mooi vinden? Waar willen jullie foto’s maken en wat doen jullie met het eten? Houden jullie een receptie of borrel? Hoe gaat dat er uit zien? Hebben jullie een bruidstaart? Hoe ziet die er uit? Wanneer wordt de taart aangesneden? Hoe wordt het feest? Welke muziek? Wat voor zaal? Hoeveel mensen zijn er uitgenodigd? Wordt het een dansfeest of vooral veel praten en zitten?

Als we zo de dag samen doornemen, zie je langzaam het complete plaatje ontstaan en gaat de bruid vaak ook zien welke jurk daar dan het beste bij past. We passen dan nog een keer, soms nog een keer en soms nog een keer. Net zo lang, tot ze zeker weet welke jurk haar perfecte jurk is. De jurk waarin ze prachtig is. Waarin al haar mooie kanten benadrukt worden. Een jurk waarin ze zichzelf is en waarin ze zich zelfverzekerd voelt. Is ze (nog) niet overtuigd, of kan ze gewoon geen keuze maken, dan komt ze terug. Soms is het nodig om nog wat extra jurken “op zicht” te laten komen van de leveranciers. Na een nachtje slapen of een weekje overdenken, is het beeld vaak weer helder. Ze past nog een paar jurken, of soms zelfs maar één, en dan weet ze het vaak wel. Als de bruid uiteindelijk de jurk met overtuiging kiest, dan is ze ook echt blij. Ze voelt zich niet onder druk gezet, niet door anderen beïnvloed en heeft echt zelf in alle rust haar jurk gevonden. Als dat dan de jurk is die ik stiekem al in mijn hoofd had, dan vind ik dat heel erg leuk. Voor mij een bevestiging dat ik steeds beter wordt in het “lezen” van vrouwen. Fijn in mijn beroep! Maar als ik het niet gezien heb, maar mijn bruid wel helemaal slaagt, ben ik net zo blij en weet ik dat veel vrouwen moeilijk te doorgronden zijn. En dat is ook weer leuk!

Echte Pippi-bruid Biancabekijkt met haar echtgenoot de bruidstaart. Zij draagt een lange kanten bruidsjurk met fijne spathettibandjes. De voering van de jurk is mokkakleur en het kant daarover is ivoorwit.
Nadat Bianca een paar jurken had gepast en ik een goed beeld van haar had, liet ik haar deze jurk passen. “Deze jurk kan niet iedereen aan”, zei ik. “Maar ik denk dat jij dit wel durft”. En je ziet hier het resultaat!

Lees ook andere blogs

Pippi Winter Bruidsevent! 

Heb jij ja gezegd?
Kom dan 14 januari van 12-16 uur naar Pippi Bruidsmode, Klaasstraat 38 in Venlo

Let op: de eerste 25 bruiden die dan hun pasafspraak inplannen, ontvangen een goodiebag met een waarde van meer dan €1000,-