Je Trouwjurk Schoonmaken! Hoe Doe Je Dat?

Je had het van te voren niet bedacht, maar na je bruiloft wil je je trouwjurk schoonmaken. Maar wat als die prachtige jurk er na een dag feesten echt heeeeeel erg vies uitziet? Hoe pak je dat aan zonder weer honderden euro’s uit te geven?

foto bruid met jurk die aan de onderkant heel erg vies is.
Tja, als je een regenachtige bruiloft hebt…. Lukt het om zo’n vieze jurk schoon te maken?
foto van bruid die haar jurk omhoog houdt en waarvan de binnen- onderkant heel erg vies is
Vooral de onderkant van je rok en de sleep worden heel erg vies. Meestal kun je met een bad de onderkant van je trouwjurk weer mooi schoonmaken

Je Bent Getrouwd! Gefeliciteerd! En Nu Snel Die Trouwjurk Schoonmaken!

Je hebt de hele dag gestraald in je mooie jurk en je voelde je echt fantastisch. Maar ja, die jurk ziet er nu natuurlijk niet meer zo mooi uit als de ochtend voor je bruiloft! Je prachtige jurk is waarschijnlijk heel vies aan de onderkant en aan de sleep. Hoe kun je nu je trouwjurk schoonmaken zonder dat je weer heel veel geld uitgeeft aan dure stomerijkosten?

Geen paniek, dat kun je meestal heel goed zelf schoonmaken. Doe dit wel zo snel mogelijk, want hoe langer de viezigheid in de jurk zit, hoe moeilijker het eruit gaat!

Stappenplan Trouwjurk schoonmaken

 • Vul je badkuip of een andere grote bak met handwarm water
 • voeg een beetje zeep toe. Dit mag afwasmiddel zijn, handzeep, babyzeep, fijnwasmiddel of wat je dan ook hebt. Gebruik geen agressieve wasmiddelen met bleek of i.d.
 • Heb je echt vlekken, gebruik dan ossegalzeep of groene zeep
 • Hang of leg de onderkant van je jurk in het water en laat deze 24 uur liggen (de jurk kun je bijv. over de rand van je bad hangen, waarbij alleen de onderkant in het water ligt
 • Sproei daarna met de douchekop met lauw water het sop en het vuil uit de jurk
 • Laat je jurk hangend drogen op een stevige hanger (een natte jurk is immers zwaar!)
 • Als het kan, hang je jurk dan buiten. Dan ruikt hij ook nog lekker fris strakjes
 • Hang hem hoog genoeg zodat hij helemaal uit kan hangen en goed kan drogen
 • Waarschijnlijk is je jurk nu al zo schoon, dat die niet meer naar de stomerij hoeft
 • Als het zwarte randje onder aan de jurk niet schoon wordt, dan kun je aan je coupeuse vragen of ze de jurk een paar millimeter korter maakt. Je bent het vieze randje dan kwijt en het is nu niet meer erg als je jurk ietsepietsie korter is!
 • Is je jurk erg gekreukt, stoom hem dan met een klein hand-stoom-apparaatje of met de stoomfunctie van je strijkijzer. Houd het strijkijzer nooit tegen het stof, maar altijd op een paar cm afstand
 • Wil je je jurk opbergen, doe hem dan in de ademende hoes die je hebt meegekregen in de winkel
 • Als het kan, hang je jurk dan in een ruimte waar hij genoeg plaats heeft en lekker vrij in de hoes hangt
 • Heb je geen ruimte om de jurk op te hangen, leg de jurk dan in de hoes, plat boven op andere spullen

Stappenplan Opfrissen Jurk

Ook al is de onderkant van je mooie jurk nu fijn schoon, misschien wil je de top ook wat opfrissen. Vlekjes kun je er met een nat doekje uithalen (bij je bruidsmodewinkel hebben ze daar ook speciaal vlekkenmiddel voor). Voor het opfrissen van je jurk kun je hem het beste lekker buiten hangen (zorg dat hij stevig vastzit aan de hanger en niet in de regen hangt!).

 • Als je jurk ophangt, spray dan wat textielverfrisser op de jurk (diverse merken verkrijgbaar, zoals Febrèze. Let op dat je een kleurloze verfrisser kiest)
 • Laat aan de lucht drogen en ruik dan of je de jurk fris genoeg vind
 • Is hij nog niet fris genoeg, spray dan opnieuw wat textielverfrisser op je jurk en stoom dan met een klein hand-stoom-apparaatje

Veel succes met je trouwjurk schoonmaken!

Je kunt merk-, maar ook merkloze textielverfrissers kiezen.
Wat jij wil!
Dit is speciale vlekken-verwijderaar voor bruidsjurken.
En ik kan je verzekeren dat het echt goed werkt!
@pippibruidsmode heeft dit voor je op voorraad

En wil je het echt niet zelf proberen? Dan kun je altijd nog naar de stomerij. Bedenk wel dat dit soms veel geld kost en dat je geen garantie krijgt op het resultaat.

In Venlo zijn er meerdere mogelijkheden: https://www.vanhalstomerij.nl/, https://www.stomerij.nl/stomerij-venlo.html, https://www.marnita.nl/.

In Prinsenbeek zit een stomerij die gespecialiseerd is in Trouwjurken schoonmaken en zij hebben ook een ophaalservice: https://www.puress.nl/

Heb je alles gedaan en wil je graag dan onze coupeuse eens naar jouw jurk kijkt en er bijv. een klein randje vanaf haalt? Plan dan nu een afspraak in met de volgende link: https://calendly.com/pippibruidsmode/vervolg-afspraak-langer-pippi-bruidsmode. Ik kijk dan met jou naar de mogelijkheden. Je kunt ook een mail sturen naar: info@pippibruidsmode.nl.

Lees ook andere blogs

Advies

De Oudere Bruid

Veel bruiden die 50+ zijn vragen zich af of zij nog wel in een (witte) bruidsjurk kunnen trouwen. Pippi Bruidsmode

Lees meer »

Pippi Winter Bruidsevent! 

Heb jij ja gezegd?
Kom dan 14 januari van 12-16 uur naar Pippi Bruidsmode, Klaasstraat 38 in Venlo

Let op: de eerste 25 bruiden die dan hun pasafspraak inplannen, ontvangen een goodiebag met een waarde van meer dan €1000,-